Granturile pe care firmele le pot obține vor avea o valoare variabilă, calculată ca procent din cifra de afaceri pe care acestea au avut-o în anul 2019!
ATENȚIE!!! Sunt eligibile IMM-urile a căror activitate a fost afectată de răspândirea COVID-19 sau firmele a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare. pentru perioada stării de urgență, sau, după caz, a stării de alertă, în condiții specifice:
Se oferă următoarele categorii de ajutoare:
Este important de menționat că, pentru a lua granturile de capital de lucru, firmele beneficiare trebuie să facă dovada că dețin o contribuție proprie de minimum 15% din valoarea solicitată, evidențiată întrun cont distinct.
Bugetul total pentru aceste granturi este de 350 milioane euro, din care 265 de milioane de euro din partea Uniunii, iar 42,5 milioane de euro de la bugetul de stat. Diferența de 42,5 milioane provine de la beneficiari.
Ca domenii importante de acțiune, amintim: toate firmele cu activitate HORECA, transporturi, turism, edituri, librării, biblioteci și organizare de evenimente.
Conform textului ordonanței, firmele trebuie să îndeplinească mai multe condiții, dintre care deținerea unui certificat de situații de urgență (CSU) în baza OUG 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare.
Banii pot fi folosiți pentru acoperirea următoarelor categorii de cheltuieli: achiziționarea de stocuri de materii prime, materiale, mărfuri, achitarea datoriilor curente și restanțelor către furnizori, plata chiriilor, dar și servicii necesare activităților curente, echipamentele de protecție medicală și dezinfectante, dar și echipamente tehnologice etc.