Se verifică “90 de cereri pe zi, la Măsura 2”. Din 29 ianuarie, verificările încep și pe Măsura 3!

Ce așteptăm de la 2021 în materie de fonduri europene și guvernamentale nerambursabile?
29 decembrie 2020
Ordonanța 224 (Sprijin pentru HoReCa) a fost publicată în Monitorul Oficial. Când se lansează măsura? Ce pași mai trebuie parcurși?
6 ianuarie 2021
euROpa

euROpa

Anul 2021 începe cu o transparență sporită în ceea ce privește finanțările nerambursabile, cel puțin în ceea ce privește măsurile 2 și 3. Este vorba despre măsurile prevăzute prin OUG 130, cu modificările și completările ulterioare, adică:

  • Măsura 2 – Granturi pentru Capital de Lucru și
  • Măsura 3 – Granturi pentru Investiții Prductive.

Conform Ministrului Claudiu Năsui, citat de fonduri-structurale.ro, se verifică “90 de cereri pe zi”, un ritm care este complet nesatisfăcător, în condițiile în care există încă peste 18.000 de cereri care așteaptă un răspuns. Evident, în tot acest timp, aceste firme, mai ales pe cele care au aplicat pe măsura 2, acumulează datorii, dificultăți în plată, restanțe.

Din fericire, transparența sporită poate ajuta la o deblocare, mai ales dacă sunt prevăzute și măsuri concrete în acest sens. De exemplu, Ministrul Năsui a propus două măsuri imediate:

  1. Automatizarea platfomei, ca să nu mai trebuiască funcționarii publici să facă atâtea verificări manuale, care durează timp, 10 minute/cerere spre exemplu. E inaceptabil pentru un lucru pe care o mașinărie ar putea să îl facă într-o secundă”;
  2. Cât mai multă forță de muncă pentru procesarea cererilor: „Avem acum planul să mai luăm oameni din minister, să ne concentrăm pe ce este cel mai important și anume absorbția acestor fonduri. E şi soluţia să mai apelăm la soluţii externe ca să vedem cum putem aduce forţe de muncă să soluţionăm aceste cereri”.

Rămâne de văzut în ce măsură ritmul de evaluare va fi accelerat, mai ales că urmează, din 29 ianuarie 2021, și evaluarea proiectelor depuse pe măsura 3.

Rămâi alături de Fonduri Europene Sibiu, pentru informații verificate în domeniul finanțărilor nerambursabile. Abonează-te la notificări, sau urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, @FonduriEuropeneSibiuCASB.

QR Code
mm
Fonduri Europene Sibiu
Societate specializata in accesarea de fonduri europene si guvernamentale nerambursabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *